Taksiciler Çağlayan’da UBER’e Karşı
Bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülecek UBER duruşması öncesi taksiciler eylem yaptı.
Taksiciler ellerinde dövizlerle UBER’i protesto etti. Mahkeme duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
İngilizce ifade yer alan dövizlerin üzerinde “Hakkımızı kimseye vermeyiz” yazıyor.
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın açtığı, özellikle Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi,İstanbul Taksi Sahipleri Derneği (İTSD) ve Birleşik Taksi Şoförleri Derneği tarafından da desteklenen, İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen UBER uygulamasına erişimin engellenmesi davası bugün Çağlayan Adliyesi’nde görüldü.
Sözde Taksi hizmetini internet üzerinden veren UBER’e karşıvergisini ödeyen taksiciler eyleme geçti. İstanbul Adliyesi önünde toplanan Taksiciler ellerinde pankart ve bayraklarla UBER’i protesto etti. Eyleme CHP’li Gürsel Tekin de destek verdi.
Açıklamalarında tüm mesleklerde olduğu gibi kendi içlerinde de olumsuz kişilerin olduğunu söyleyen taksiciler “Bu kişilerin yaptıkları hataları genelleme yaparak bütün taksi camiasına mal etmek doğru bir anlayış değildir” dedi.
İstanbul Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Fahrettin Can Adliye önünde yaptığı açıklamada:”Bizim devletten isteğimiz, bu Uber denilen, ekmeğimizi çalan sözde taksicileri durdursun.Taksi ismini kendilerine yakıştırıyorlar.Ama emek hırsızı olan bu kişilere mesleğin ismini dahi kullanmalarına müsaade etmeyeceğiz.Biz İstanbul Valiliği’ne, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nu bu durumu bildirdik,Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunduk. Ancak, Uber’in Türkiye’de muhatapları olmadığı için herhangi bir ceza-i müeyyide uygulanamadı.Hollanda üzerinde paraları gidip, geliyor. ABD menşeli şirketin ülkemize bir kuruş faydası yok. Ne vergileri ne algıları var” şeklinde konuştu.
İstanbul’da 18 bin taksi ve bu mesleği yapan 300 bin kişi olduğunu söyleyen taksiciler, “Bu plakaları büyük bedeller ödeyerek sahip oluyoruz. Oysa UBER’e kayıt olanlar 100 bin TL’lik bir araç alarak akıllı telefon üzerinden İstanbul’da taksiciliğe soyunmuştur. Bu ne rekabetle ne de hakkaniyetle örtüşmemektedir.”
İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi’ndeki duruşmada, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası ve Birleşik Taksi Şoförleri Derneği avukatları “Karayolları Taşıma Yönetmeliğinin” değiştiğini belirterek, UBER’le ilgili tedbir alınmasını istedi. Avukatlar, UBER’e erişimin engellenmesi gerektiğini savundu. Mahkeme, bilirkişi raporunun beklenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
Eklenme Tarihi: 12 Mart 2018
Konu hakkında yorumunuzu yazın